Nieuws

Goede internationalisering kansloos zonder investeringen

Goede internationalisering kansloos zonder investeringen

UTRECHT, 4 juni 2018 – Minister van Engelshoven presenteert vandaag haar plannen voor de internationalisering van het hoger onderwijs, maar investeert daar geen enkele euro in. In de brief die ze vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd en waarin ze haar plannen uitstippelt, geeft de minister terecht aan dat internationalisering niet alleen iets oplevert, maar ook om investeringen vraagt. ISO-voorzitter Rhea van der Dong: “De minister vraagt van alles van de universiteiten en hogescholen als het gaat om internationalisering, maar investeert daar zelf nog geen rode cent in. Ze gaat de komende jaren zelfs nog verder bezuinigen. Als ze internationalisering echt belangrijk vindt en goed wil doen, zal ze over de brug moeten komen met extra geld.”

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) ziet net zoals de minister dat internationalisering voor studenten een grote meerwaarde kan hebben, als dat op de juiste manier gebeurt. Hiervoor zijn investeringen nodig. In het debat over internationalisering wordt vaak aangehaald dat internationale studenten de schatkist veel geld opleveren. Dit geldt komt allen nier direct terug bij het hoger onderwijs, terwijl zij wel opdraaien voor de kosten. Van der Dong: “Er wordt telkens gezegd dat internationalisering zo mooi is omdat het ons veel geld oplevert. Tot nu toe ziet het hoger onderwijs daar nog niets van terug, maar wordt het juist telkens weer geconfronteerd met nieuwe bezuinigingen.”

Voorstellen minister
Het ISO vindt het goed dat de minister in haar visiebrief aandacht besteedt aan de toegankelijkheid en kwaliteit van het onderwijs. De minister doet een aantal relevante voorstellen die ervoor kunnen zorgen dat internationalisering meerwaarde heeft voor de student, waarvan het ISO benieuwd is hoe ze uitpakken. Tegelijkertijd mist de studentenorganisatie ook een aantal belangrijke onderwerpen.

Een van de grote problemen is bijvoorbeeld dat Nederlandse studenten veel minder naar het buitenland gaan voor een studie. De minister geeft wel aan dit belangrijk te vinden, maar onderneemt hier geen actie op. Hetzelfde geldt voor de integratie van internationale studenten in Nederland. Van der Dong: “Er wordt een heleboel moeite gedaan om internationale studenten naar Nederland te halen. Tegelijkertijd wordt er amper iets gedaan om Nederlandse studenten een kans te geven een studie in het buitenland te doen. Het is een ontzettende gemiste kans dat de minister hier helemaal niets aan gaat doen.”

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren