Nieuws

Geen Nationale Studenten Enquête op de Hanze

Geen Nationale Studenten Enquête op de Hanze

Groningen, 28 maart 2019

De Nationale Studentenenquête (NSE) is een grootschalig landelijk onderzoek waarin studenten de vrijheid krijgen om hun mening te geven over het onderwijs. De gegevens van deze enquête worden al jaren lang als belangrijk meetinstrument gebruikt om studenttevredenheid te toetsen binnen verschillende opleidingen, en de feedback kan gebruikt worden om de opleiding te verbeteren. Daarnaast worden de uitslagen van de NSE meegenomen door bepaalde organisaties om ranglijsten te maken van de verschillende onderwijsinstellingen en de kwaliteit die zij leveren aan studenten. Een hoge plek op zo’n dergelijke lijst is goede publiciteit voor een onderwijsinstelling, en om die reden ook erg wenselijk als het gaat om nieuwe studenten aantrekken. Een ranglijst van de kwaliteit van onderwijsinstellingen op basis van de input van studenten is voor veel aanstaande studenten en ouders van aanstaande studenten van grote waarde.

Echter is de Vereniging Hogescholen (VH) per direct uit de NSE van 2019 gestapt en heeft zij afstand genomen van de ranking van opleidingen. De Hanzehogeschool Groningen en andere hogescholen in Nederland hebben ook de beslissing genomen om de NSE in de ban te doen. Volgens de koepelorganisatie VH is de enquête niet betrouwbaar. De VH heeft in de afgelopen maanden veel klachten ontvangen van zowel studenten als vanuit de hogescholen zelf. Technische uitvoeringsfouten in combinatie met de nieuwe privacywetgeving (zie AVG) hebben ertoe geleid dat het vertrouwen vanuit de VH richting de NSE 2019 is verdwenen. Ook de Hanzehogeschool deelt de mening dat kwaliteit en betrouwbaarheid van de gegevens van de NSE niet in het geding mogen komen.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) lijken niet blij te zijn met de beslissing van de hogescholen om zich terug te trekken uit de NSE. Opmerkelijk is namelijk dat universiteiten ondanks de gebeurtenissen nog wel achter de enquête staan, en een poging doen om de gegevens te redden.

De Hanzehogeschool heeft wel aangegeven in de toekomst weer mee te willen werken met de NSE, wanneer de huidige problemen uit de weg geruimd zijn. Voor nu lijkt het erop dat de onvolledigheid en het ontbreken van data geen sympathie kan winnen bij de hogescholen.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren